10 Ladurée: Fabricants de Douceurs et Rêves

Jun 1, 2011


Bonjour mes amis sophistiqués! Comment ça va? As you can appreciate, we have reached the middle of the week and the “francophile fury” goes on, and by the way, let me tell you that it’s on the rise! Today I’d like to invite you to a Petit Déjeneur at one of the most exclusive Tea Rooms of the world.

 

Bonjour mes amis sophistiqués! Comment ça va? Como ven, llegamos a mitad de la semana y seguimos con la furia francófila, que dicho sea de paso … va en aumento! Hoy quiero invitarlos a compartir un Petit Déjeuner en uno de los Salones de Té más exclusivos del mundo.

Bienvenue à la Maison…
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What would you like to order? I’d like to take tea with honey and of course… some delicious macaroons!
Qué van a ordenar? A mi me encantaría tomar té con miel y por supuesto… unos deliciosos macaroons!
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Now that we’re all enjoying this magnifique déjeneur, let’s talk about the place we’re at and its Trés Fantastique history!

Ahora que todos estamos disfrutando de este magnifique déjeneur, charlemos sobre el lugar en el que nos encontramos y su historia Trés Fantastique!

 


Dans le Passé…

The history of Parisian tea salons is intimately tied to the history of the Ladurée family. It all began in 1862, when Louis Ernest Ladurée, a miller from France’s southwest, created a bakery at 16 rue Royale in Paris. During the same year, the first stone of the Garnier Opera was laid, and the area surrounding the Madeleine was rapidly developing into one of the capital’s most important and elegant business districts.
La historia de los salones de té Parisinos está íntimamente ligada a la historia de la familia Ladurée. Todo comenzó en 1862, cuando Louis Ernest Ladurée, un molinero del suroeste de Francia, abrió una panadería en el 16 Rue Royale de París. Durante ese mismo año, la primera piedra de la Opera Garnier fue colocada, y toda el área circundante a la Madelaine rápidamente se desarrolló como uno de los distritos de negocios más elegantes e importantes de la capital.
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Nop, Marie Antoniette never knew the marvels of Laduréé. Nevertheless… for her “pop-movie”, Ladurée was in charge of the exclusive pastries and douceurs catering.
Nop, Marie Antoniette nunca conoció las maravillas de Ladurée. Sin embargo… para su “pop-movie”, Ladurée estuvo a cargo del catering de pasteles y dulces.
 
In 1871, while Baron Haussmann was giving Paris a ‘‘new face’’, a fire made access to the transformation of the bakery to a pastry shop. The decoration of the pastry shop was entrusted to Jules Cheret, a famous turn-of-the-century painter and poster artist. Cheret sought inspiration from the painting techniques used for the ceiling of the Sistine Chapel and the Garnier Opera. By incorporating them in his work, he added depth and relief to the ceilings ornamented with cherubic children. Under the Second Empire, cafes developed and became more and more luxurious. They attracted Parisian high society. Along with the chic restaurants around the Madeleine, they became the showcases of the capital.
En 1871, mientras el Baron Haussman le daba a París una “nueva cara”, un incendio provocó que la panadería original se transformara en una pastelería. La decoración de la misma fue confiada a Jules Cheret, un famoso pintor y artista de posters de finales del siglo. Cheret se inspiró en las técnicas pictóricas usadas para los techos de la Capilla Sixtina y la Opera Garnier. Al incorporarlas en su obra, agregó profundidad y relieve a los techos ornamentándolos con angelitos querubines. Durante el Segundo Imperio, los cafés evolucionaron para volverse más y más lujosos. Esto atrajo a la alta sociedad Parisina. Junto con los restaurantes chic de la Madelaine, se volvieron los lugares de exhibición de la capital.
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The beginning of the XX century found Paris wrapped up in a frenzy of distraction and going out in public. Literary salons and literature circles were outmoded. Ernest Ladurée’s wife, Jeanne Souchard, daughter of a well-known hotelier in Rouen, had the idea of mixing styles: the Parisian café and pastry shop gave birth to one of the first tea salons in town. The “salon de thé” had a definite advantage over the cafés: they permitted ladies to gather in freedom. Jeanne Souchard succeeded in combining the turn-of-the-century trend to modernism with knowledge of the merits of a craft transmitted by her family. The rue Royale tea room was enlarged in 1930 by Pierre Desfontaines, second cousin of Louis Ernest Ladurée. When he retired, his son, Jean Marie, and his niece, Dominique, presided over the tea salon.
El comienzo del siglo XX encontró a París envuelta en un frenesí de distracciones y salidas en público. Los salones y círculos literarios estaban pasados de moda. Jeanne Souchard, la esposa de Ernest Ladurée, hija de un conocido hotelier de Rouen, tuvo la idea de hacer un mix de estilos: el café Parisino y la pastelería dieron orígen al primer Salon de Té conocido. El “Salón de té” tenía una ventaja definitiva sobre otros cafés: permitían a las damas reunirse con total libertad. Jeanne Souchard tuvo éxito al combinar la tendencia modernista de finales de siglo con el conocimiento de los méritos artesanales transmitidos por su familia. El salón de té de la Rue Royale fue ampliado en 1930 por Pierre Desfontaines, primo segundo de Louis Ernest Ladurée. Cuando éste se retiró, su hijo, Jean Marie y su sobrina Dominique, lo sucedieron presidiendo el salón de té.
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This site imbued with a refined atmosphere and charged with history seduced David Holder and his father Francis Holder, founder of the Holder Group. In 1993, they decided to buy this Parisian institution, and promote and enlarge the famous “Maison”. In September 1997, a new prestigious Ladurée address both a restaurant and tea room opened on the Champs-Elysées. Under de management of the Holder Group, Ladurée has become a tea salon, pastry shop, restaurant, chocolate shop and an ice cream parlor with shops all around the world.
Este sitio tan imbuido de una atmósfera refinada y cargado de historia, sedujo a David Holder y su padre Francis Holder, fundador del Holder Group. En 1993 decidieron comprar la institución Parisina y expandir la famosa “Maison”. En Septiembre de 1997, una nueva y prestigiosa dirección Ladurée, restaurante y salón de té a la vez, abrió sus puertas en Champs Elysées. Bajo la gerencia del Holder Group, Ladurée se ha convertido en un salón de té, pastelería, restaurante, chocolatería y puesto de helados con sucursales en todo el mundo.
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Well guys, time to go. Don’t forget to visit Ladurée gift shop before you leave… their packages are gorgeous! But that, along with the history of Macaroons… belongs to an upcoming post!.
Bueno chicos, hora de irme. No se olviden de visitar la tienda de obsequios de Ladurée antes de irse … el packaging es aluscinante! Pero eso, junto con la historia de los Macaroons… pertenecen a un próximo post!
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A bientôt mes amis!
XoXo
Maca
Credits: Ladurée. Paris Breakfast. Write on Thyme.Oiseau Denim. Morning Passages. Eat Drink Chic.

Feel free to take any pictures you like. Just be kind and mention Chic & Posh. Thanks!
A0 Leo Fleur de LIS


10 comments :

Andrés Corella said...

Hermoso post y que bella historia..la verdad que todo se ve fabuloso..he quedado enamorado del bar me parece ulta interesante...como quisiera algun dia poder llegar a tomar el Te en Laduree...y claro contigo si me acompañas eh! Que mejor se pasa entre compañeros ;)

Saludos
Andy
The Black Label

Fatimata said...

La semana pasada estuve a la puerta de uno de los establecimientos, pero lo vi tan sofisticado, tan chic, tan posh y tan de todo, que me dio corte entrar ¡seré tonta!
http://fatidicagala.blogspot.com/2011/05/los-probe.html

The Zhush said...

This all looks and sounds so delicious!

Hellohello baby said...

Baby!

I am so impressed over the work you must have laid down in this post!

Loved reading about Ladurees history. I have heard about this Tea house before but nothing about its history. This post gave me even more lust to go to Paris and have tea at Laduree.

The interior, everything about the place is like a farytale.... Even for a rock-on-girl like me :)

Hellohello baby said...

Baby!

I am so impressed over the work you must have laid down in this post!

Loved reading about Ladurees history. I have heard about this Tea house before but nothing about its history. This post gave me even more lust to go to Paris and have tea at Laduree.

The interior, everything about the place is like a farytale.... Even for a rock-on-girl like me :)

Stephanie said...

wow, what fun, gorgeous images!!

Achados de Moda e Achados de Decoração said...

OMG! I love Paris and I really don´t know why. Sometimes I think I could go and never come back - this is a strange feeling, but I can´t help myself lol....

Kisses, my darling

e a Boutique de Achados vai ficar linda!
bjs
Carmen

Salvia Divine said...

Wow, your page is mind blowing! Beautiful, scandaleuse magnifique énorme :) I'm suscribing because it makes me dream. Hope you're doing great! Take care amiga.

Hugglezzz!!

Marcus Design said...

Ooh, I just loved to read about the history of Ladurees! And all of the images you chose are simply divine. Now I am craving macaroons :) I heard that NY is getting a shop soon, lucky them!! Hope your week is fabulous,
Nancy xo

Aubrey {All Things Bright and Beautiful} said...

Yet another reason that I *MUST* visit Paris!!! Like I needed any more incentive! (c: Absolutely in love with the idea of high teas anyways, but this makes me want to throw a tea party, like, NOW. (c: Fabulous post, lady!

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